Маса і життєдіяльність насіння овочевих культур
Необхідне про насіння
Проростання життєздатного насіння починається з набрякання. Кількість води, необхідна для цього, у різних рослин неоднакова. Чим більше вологи, тим скоріше набухає насіння, але при надлишку її притоку повітря утрудняється, і проростання зупиняється. Поглинання води починається приблизно при 0°C, при більш високій температурі насіння насичуються вологою швидше.
Більшість насіння проростає, якщо в повітрі міститься 10% кисню. Склад повітря в поверхневих шарах оброблюваного ґрунту звичайно мало відрізняється від загального складу атмосферного повітря. Якщо ж на ґрунті утвориться щільна кірка, вміст вуглекислого газу збільшується до 2% і більше, а кількість кисню зменшується, що негативно позначається на сходах.`
Сорти озимої пшениці та озимого ячменю на Україні
Озима пшениця з групи зернових досить холодостійка культура. Насіння починає проростати за температури у посівному шарі ґрунту 1-2°С. Сходи при цьому з'являються пізно і недружно. Оптимальна температура проростання пшениці перебуває в межах 12-20°С. За умови достатнього зволоження ґрунту сходи за такої температури з'являються на 5-6-й день. Якщо температура вища 25°С, висіяне насіння і проростки масово уражуються хворобами. Кращі строки сівби припадають на період з середньодобовими температурами повітря 14-17°С.